Глемпінг Prozori Bakota
Глемпінг Prozori Bakota

Відпочити посеред неймовірних краєвидів справжніх перлин української природи та не відмовляти собі у звичних зручностях, таких як м’яке ліжко, гарний посуд, електрика, водопостачання та обладнаний санвузол? Саме такий досвід пропонує туристам глемпінг. Що це таке, ми писали ще до повномасштабного вторгення у нашій статті. Тоді ми розглядали глемпінг як “гламурний” кемпінг: шатро, палатка, намет — зовні та комфортне житло з усіма зручностями — всередині. Зараз — це ще й ефективний спосіб відновитися, усамітнитися, зняти стрес пілся усіх випробувань війни. Про його популярність свідчить і той факт, що з 2019 році цей формат відпочинку стрімко зріс: за пять років у нашій країні вже відкрито майже 60 глемпінгів. Чому «гламурний кемпінг» продовжує бити рекорди популярності, ми розпитали у фахівців Glamping UA, платформи, яка створює й обслуговує глемпи для українців.

Глемпінг
Глемпінг Prozori Bakota
Секрет простий: комфорт, естетика та неймовірні краєвиди

Згідно з дослідженнями, щоб задовольнити актуальний попит українських туристів потрібно майже вдвічі більше глемпінгів, ніж відкрито зараз. То чому все більше туристів вибирають глемпінг? Головна перевага такого відпочинку — нові враження. Згідно з нещодавнім дослідженням маркетингового агенства Bezrodna Marketing Family на замовлення Glamping UA, гості їдуть у глемпінг-містечка для того, щоб отримати:

  • новий досвід. Це про відпочинок «як у казці», коли, перебуваючи в недоторканій дикій природі можна насолоджуватися звичним комфортом: спати на справжньому ліжку, користуватися душем і санвузлом, електрикою, Wi-Fi. Наприклад, у Royal Glamping, що розташовано поблизу Києва, для гостей передбачено преміальні меблі та сантехніку, кожен глемп оснащений кондиціонером та має другий поверх;
Глемпінг біля озера
Royal Glamping
  • естетичні враження. Глемпінги — неймовірні Instagram-локації з красивим меблями, декором та справжнім посудом, що гармонійно поєднуються з красою природи навколо. Окрема насолода — спостереження приголомшливих краєвидів з критої тераси намету;
  • усамітнення. Природа лікує: вчені доводять, що перебування серед зелених зон заспокоює, знімає стрес та дарує емоційне відновлення. Розташовані подалі від гамірних міст, великих підприємств, автотрас чи залізничних колій, глемпінги дають змогу побути в тиші та відчути єднання з природою. Так, у містечку «Голубе озеро» у Вінницькій області облаштовано максимальне занурення глемпів у навколишнє «дике» середовище: тут не викошують траву, а інколи навіть можна побачити лисицю чи косулю.
Глемпінг "Голубе озеро"
Глемпінг “Голубе озеро”
Відпочити там, де ніхто раніше не відпочивав

Ще одна важлива «родзинка» цього формату: унікальні локації для відпочинку. Так, наприклад, глемпінг Prozori Bakota розташовано посеред національного парку «Подільські товтри», прямо на березі Бакотської затоки — одного з природних чудес України. Раніше зупинитися там було неможливо, через законодавчі обмеження будівництва капітальних споруд, а формат глемпінгу дав змогу забезпечити гостям такий досвід.

Глемпінг Prozori Bakota
На будь-який смак — як вибрати відпочинок до душі

З усіх глемпінгів в Україні найпопулярніші два варіанти розміщення:

  • Safari-тенти, зовні схожі на намети, проте облаштовані дерев’яною підлогою і справжніми меблями, а часто також побутовою технікою і навіть санвузлами. Ці глемпи приймають гостей у теплий сезон: з квітня-травня по жовтень-листопад в залежності від температури. Вартість відпочинку у таких конструкціях становитиме від 1500-2000 грн у більш доступних локаціях до 3500-5000 грн за ніч;
  • геокуполи, які мають вигляд футуристичних напівсфер з панорамними «вікнами». У таких «бульбашках» простіше обладнати обігрів у зимовий період, тому вони часто працюють цілий рік. Ніч у геокуполі коштуватиме від 4000 до 6000 грн.
Глемпінг GM ECO BUBBLE HOTEL
GM ECO BUBBLE HOTEL
Що впливатиме на вартість?

Локації відрізняються за рівнем облаштування (якістю меблів, посуду, декору), побутовою технікою, наявністю санвузла та душа у глемпі, пропонованими сервісами, такими, як сніданки в номер. Наприклад, ніч у двомісному тенті в глемпінгу “Мала річка” у Сколівських Бескидах коштуватиме 1500 грн, а за добу у купольному готелі з альпаками GM ECO BUBBLE в с. Яблуниця потрібно буде заплатити 4300 грн.

На додачу до поринання у контакт з природою, містечка пропонують різноманітні розваги. Від піших та велопрогулянок околицями чи купання у найближчих водоймах до власних пляжів, міні-зоопарків, водних розваг, екскурсій чи облаштованої локації для рибної ловлі, як у глемпінгу Царів Хутір.

Якщо ви шукаєте, де в Україні провести незабутню відпустку, або хочете влаштувати перезавантаження на вихідних, глемпінг стане цікавим варіантом. Знайти містечко, що відповідатиме вашим побажанням та вподобанням, найпростіше в Instagram — практично всі глемпінги мають сторінку у цій соцмережі.