5 рецептів крем супу la bonne femme – “супу хорошої дружини”
Рецепти з картоплі, шампіньйонів, моркви, броколі та гарбуза
Рецепти з картоплі, шампіньйонів, моркви, броколі та гарбуза
Кажуть, крем суп – картопляний з цибулею-пореєм – обожнював Дон Жуан. Рядки про це навіть є у поемі Байрона, такий він був популярний. Французи називають крем суп la bonne femme – суп хорошої дружини. Зараз у кухарів розмаїття його рецептів: зігріваючих, густих, ситних (хоч і овочевих) – саме таких хочеться взимку.
Крем суп готується просто і лише 15-20 хвилин, щойно зваряться овочі. Головне, радять кухарі, не перелити води: що її більше, то рідшим буде суп – зовсім не кремовим. Але чим частіше готуєте, тим швидше наб’єте руку. З нашими рецептами крем супу можна хоч щодня.
Потрібно: 5 середніх картоплин, 1 велике стебло цибулі-порею (лише біла частина) або 1 бульба фенхелю, 100 г вершкового масла, 2 ст. л. оливкової олії, курячий бульйон (або окріп), 2 ст. л. білого сухого вина, 200 мл вершків 15-20%, 10 г тертого пармезану (чи твердого сиру), 2 зубки часнику, сіль, перець, жменька трошки обсмажених грецьких горіхів, цедра лимону.
Готуємо. Фенхель (якщо готуєте з ним) нарізаємо великими кубиками, кладемо на фольгу, посипаємо сіллю, поливаємо олією, загортаємо і запікаємо 20 хвилин у розігрітій до 200 С духовці. Картоплю чистимо, ріжемо кубиками, цибулю-порей і часник – півкільцями. У банячку з товстим дном розігріваємо масло, обсмажуємо спочатку цибулю з часником до золотавого кольору, додаємо картоплю, смажимо до напівготовності, солимо, перчимо, заливаємо вином, тушкуємо кілька хвилин. Додаємо вершки, притушковуємо. Вливаємо бульйон так, щоб він ледь покривав овочі. Доводимо до кипіння і готуємо до готовності. Кладемо запечений фенхель, збиваємо у блендері до стану пюре. Додаємо оливкову олію, перемішуємо. Розливаємо в тарілки, посипаємо горішками, сиром і цедрою. Подаємо крем суп з грінками.
Потрібно:
Готуємо. Павлений сирок тремо на крупній терці. Гарбуз, картоплю, корінь петрушки чистимо, ріжемо великими кубиками, закладаємо у банячок, заливаємо холодною водою так, щоб вона не покривала овочі і не доходила до їхнього краю на сантиметр-півтора. Доводимо до кипіння, солимо, перчимо, накриваємо кришкою, варимо на середньому вогні. За п’ять хвилин до готовності додаємо масло, вершки, тертий сир, перемішуємо, накриваємо кришкою і доводимо овочі до готовності.
Тим часом у ступці трошки подрібнюємо гарбузове насіння. Знімаємо з плити, збиваємо блендером до консистенції пюре, додаємо оливкову олію, мускатний горіх, перемішуємо. Розливаємо у тарілки, зверху присипаємо насінням, подаємо з грінками.
Потрібно: 1 кг чистих шампіньйонів, 1 цибулина, 1 велика картоплина, 100 г вершкового масла, 2 ст. л. оливкової олії, 100 мл вершків 15-20% (або сметани), грінки, сіль, перець, будь-яка грибна приправа.
Готуємо. Гриби нарізаємо скибками, цибулю і картоплю кубиками. У банячку з товстим дном розігріваємо вершкове масло, обсмажуємо на ньому до золотавого кольору цибулю, додаємо гриби і картоплю, помішуючи, доводимо до напівготовності. Солимо, перчимо, заливаємо вершки і додаємо окріп так, щоб рідина лише доходила до краю овочів. Накриваємо кришкою, варимо на середньому вогні до готовності. Збиваємо блендером до консистенції пюре, додаємо оливкову олію, грибну приправу, перемішуємо. Розливаємо у тарілки, зверху прикрашаємо крапельками оливкової олії і зеленню до смаку.
Потрібно:
Готуємо. Овочі й часник чистимо й нарізаємо кубиками. У банячку з товстим дном розігріваємо вершкове масло, обсмажуємо на ньому до золотавого кольору цибулю і часник, додаємо селеру, моркву, картоплю, солимо, перчимо, перемішуємо, обсмажуємо до напівготовності.
Заливаємо вершки і додаємо окріп так, щоб рідина лише доходила до краю овочів. Накриваємо кришкою, варимо на середньому вогні до готовності. Збиваємо блендером до консистенції пюре, додаємо оливкову олію, перемішуємо. Розливаємо у тарілки, зверху прикрашаємо орегано або завчасно обсмаженими зернами кунжуту.
Потрібно: 0,5 кг моркви, 2 великі цибулини, 3 зубки часнику, 2 лаврових листки, 2 см кореня імбиру, 100 мл білого вина, 100 г вершкового масла, 1,5 ст. л. оливкової олії, курячий бульйон, сіль, перець, прованські трави.
Готуємо. Овочі, корінь імбиру і часник чистимо і нарізаємо кубиками. У банячку з товстим дном розігріваємо масло, обсмажуємо спочатку цибулю з часником до золотавого кольору, додаємо моркву, смажимо ще 1-2 хвилини і заливаємо вином, помішуючи, тушкуємо до напівготовності.
Заливаємо курячим бульйоном, щоб він ледь покривав овочі, солимо, перчимо, додаємо лавровий лист, варимо до готовності. Виймаємо лавровий лист, збиваємо блендером до стану пюре, додаємо оливкову олію, перемішуємо, розливаємо в тарілки. Присипаємо домашніми сухариками або подаємо з грінками.
Потрібно:
Готуємо. Сир натираємо на дрібній терці («Дорблю» кришимо), броколі подрібнюємо на суцвіття, цибулю ріжемо кубиками. У банячку з товстим дном розігріваємо вершкове масло, обсмажуємо на ньому до золотавого кольору цибулю, додаємо капусту і шпинат (можна не розморожуючи, але подрібнивши), обсмажуємо до напівготовності, солимо, перчимо, заливаємо вершками і додаємо окріп так, щоб рідина ледь накривала овочі. Варимо до готовності. Збиваємо у блендері до стану пюре, додаємо оливкову олію, перемішуємо, розливаємо по тарілках. Зверху прикрашаємо тертим сиром і порізаною зеленою цибулею за бажанням.