Одинадцять виробників українського вина – це лише ті, кого ми знайшли і чиї вина особисто скуштували на виставках і ярмарках. Серед них – і Одеса, і Закарпаття, і Київщина, і Львівщина. Маленькі домашні закарпатські виноробні навіть не чіпаємо, бо їх десятки – просто печінка всіх не здужає 🙂

Приємно здивувалися, що наші південні шато мають довгу цікаву історію, що з ними працюють відомі енологи, що українське вино – стовідсотково натуральне і його постачають у різні посольства. Одне навіть «побувало» в парламенті Великобританії! Наше вино коштує в середньому 150 гривень, а не мінімум 300 чи більше, як привізні. І, головне, наші винороби створюють всі різновиди вина (від поширеного каберне совіньйон до авторського пті вердо і вишуканого сіра), ведуть винознавчі блоги, пропонують винні тури і вкладають у справу кожен свою істину – бо вона ж у вині. От самі перевірте!


ТМ COTNAR, Закарпаття

Виноградники марки розташовані на схилах Берегово і Мужієво на Закарпатті. COTNAR пишається, що є підприємством повного циклу: самі вирощують виноград і самі переробляють на власному заводі, на якому щорічно може випускатися до 30 мільйонів пляшок вина.

Щоб забезпечити такі обсяги, марка єдина в Україні привозить для своєї виноробні свіжий виноград з Австрії, Македонії, Угорщини, зокрема, й з відомої Токайської долини. А вина COTNAR – червоні, білі, рожеві – постійно беруть участь в міжнародних виставках і конкурсах. Наприклад, Traminer і Merlot здобули першість на конкурсі в Чикаго. 
Ознайомитися можна тут.


Вина Гулієвих, Одеська область

Марці двадцять років, але вона має насичену сторічну історію. Заклав її грузинський винороб Вартан Гуліашвілі, а його нащадок Рубен Гулієв, окрім своєї батьківщини, посадив виноградники й у нас – між побережжям Чорного моря та Дністровським лиманом.

Зараз «Вина Гулієвих» – це потужне виробництво, мережа магазинів і тисячі пляшок вина в рік, від каберне совиньйон до трамінера.
Ознайомитися можна тут.


Beykush winery, Миколаївська область

Засноване ще у 2010 році, це невеличке сімейне виноробне господарство спеціалізується на сухих винах і любить експерименти не лише з класичними сортами, а й так званими «аборигенними». Хвалять їхнє червоне купажне «Артанія» і біле «Шардоне».
Ознайомитися можна тут.


Kubey Winery, Одеська область

Сімейна виноробня, заснована батьком та його двома синами в Придунайській Бесарабії, які пропагують сімейні цінності і водночас залишаються молодіжно-модними. Так і пишуть у себе на фейсбук-сторінці – «молодіжно-модне вино».

До речі, там же, у фейсбуці, дають добрі поради щодо зберігання напою, його властивостей тощо. Виноградники марки займають 160 гектарів, а у виробництві задіяні досвідчені технологи і передові технології.
Ознайомитися можна тут.


Виноробня Валерія Петрова, Одещина

В Татарбунарському районі подружжя Валерій і Світлана Петрови заснували першу в Україні органічну виноробню. Займаються вином вже понад двадцять років і зараз великою дружною родиною. Вболівають за свою справу, активно беруть участь у різних виставках, мають купу професійних сертифікатів. Роблять здебільшого червоні вина, але мають також і аліготе, шардоне і навіть граппу.
Ознайомитися можна тут.  


Виноробне господарство князя Трубєцкого, Херсон

Це єдине історичне шато в Україні, якому вже понад 120 років, закладене ще князем Трубецьким і облаштоване князем Голіциним. Рислінг цього шато в 1900 році здобув гран-прі в Парижі, після революції був комунізований, але все одно отримував визнання – 33 золоті та срібні медалі на міжнародних виставках того часу.

У 2003 році виноробня повністю реконструйована, обладнана сучасними технологіями і засаджена новими виноградниками. З них роблять 4 колекції вин: витримані, марочні, молоді і преміум. А ще авторські вина «Перлина степу», «Наддіпрянське», «Оксамит України», яке витримують два роки в дубових бочках. Зараз ще й розвивають винний туризм: при шато є готель і ресторан, де можна і відпочити, а також винна підземна галерея, де зберігають більше 10 000 пляшок вина, серед них є дуже рідкісні.
Ознайомитися можна тут.


Chizay, ТМ “Чизай”, Закарпаття

Виноробний комплекс заснований ще в 1995 році в місті Берегове, на кордоні з Угорщиною. Зведений буквально «з нуля», а зараз там два виноробні заводи, власні виноградники, виносховища.

Випускають вино під кількома марками «Чизай», Chateau Chizay, Limited Edition, Wine Berry: серед них і авторський кагор, і витримані сухі вина, домашнє і молоде і навіть кошерне вино. Постачають вже й в США, в Ізраїль, в Європу, Австралію та, здивуєтеся, в Нігерію. Відкрили дегустаційний зал, музей виноградарства і виноробства і пропонують ще й винні тури.
Ознайомитися можна тут.


Korus wine, Кропивницький

Вино робить теж засновник, приватний винороб Руслан Ковалевський. Захоплений своєю справою, він особисто представляє свої вина на всіх виноробних заходах. Партії, на жаль, поки невеличкі, але вино добре. Скажімо, каберне совіньйон рік витримується у бочці з українського дубу.
Ознайомитися можна тут. 

Смакуйте з вином: З’їж кіш: французький відкритий пиріг за 15 хвилин


Zaika, Дніпро

Заіка – це прізвище власника марки Ігоря Заіки, який вже десять років займається виноробством і веде власну сторінку – своєрідну винну енциклопедію, де розповідає про свої вина, про тонкощі виноробства та вживання. Є членом «Союзу виноробів Криму» і «Союзу виноробів Одеської області». Має цілу колекцію вантажних вин, а нещодавно випустив «бордоську пару» – авторські “Піно меньє” і “Бордо-бленд”.
Ознайомитися можна тут. 

Подайте з вином: Грінки: 4 незвичні та смачні рецепти для недільного ранку


Bro Cider, Київ

Марка спеціалізується на натуральному сухому сидрі. Роблять його без цукру та домішок, відбирають тільки найкращі яблука. Гарантують, що український сидр – виключно свіжий яблучний сік, що пройшов природний процес ферментації та подальшу шампанізацію в пляшках.
Ознайомитися можна тут. 

До вина смакуватиме: Намазки з масла: 11 рецептів для канапок і страв


«Колоніст», Одеська область

Родина Плачкових, засновники, роблять «чесне вино для всіх, як для себе». Це їхнє гасло, якого дотримуються вже тринадцять років. Саме тоді голова сім’ї Іван Плачков висадив виноградники буквально посеред степу і перетворив його на передове виробництво, з яким працює навіть відомий енолог з Бордо Олів’є Дога. Вина марки постачають у посольства, вони були представлені й у парламенті Великобританії. Серед традиційних шардоне, каберне, мерло мають ще й вино до великоднійх свят – літургійне.
Ознайомитися можна тут.

Ми вже захмеліли від одних описів 🙂 І дуже хочеться сісти десь на природі з келихом льодяного розе. Скоро!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: