Чаювання – це особлива церемонія, яка дозволяє насолоджуватися прекрасним напоєм та закусками до нього. Справжні любителі чаю мають удома запас різних видів цього напою. На TheTea можна знайти буквально всі різновиди натурального чаю.
Різновиди чаю та його сорти: що потрібно знати
Чай – це вічнозелене дерево роду камелію. Існує близько 200 його видів, але для виробництва напою використовують лише один – камелію китайську (Camellia Sinensis). Він поділяється на 3 основні різновиди:
- китайську (sinensis),
- асамську (assamica),
- камбоджійську (cambodiensis).
Існує лише 6 основних видів чаю, які виробляються з чайного листа: чорний, зелений, білий, жовтий, улун та пуер. Один від одного вони відрізняються ступенем ферментації та способом обробки, рослина ж завжди одна.
Якщо про чорний чай відомо досить багато, то решту сортів можна сміливо вважати недооціненими.
При цьому велике значення для чаю має якість сировини та спосіб її переробки. У зв’язку з цим слід зазначити, що особливо багато сортів має чорний чай, менше – зелений, ще менше – червоний і зовсім мало – жовтий і білий, для яких високий сорт – ознака не тільки характерна, а й неодмінна (середніх і нижчих сортів у цього чаю немає).
Класифікація чаю за ступенем ферментації (окислення) чаю вважається основною, оскільки в ній є єдина ознака, за якою можна охарактеризувати ту різноманітність чаїв, яка є у світі.
Відповідно до цієї класифікації чаї поділяють на такі категорії:
- Неферментовані (окислення до 12% суми дубильних речовин вихідної сировини). До них відносяться білий та зелений чаї, які не пройшли ферментацію або пройшли її слабкий ступінь.
- Слабоферментовані (окислення від 12 до 30% від суми дубильних речовин вихідної сировини). До них відносяться чаї, які пройшли часткову ферментацію (жовті, улуни (червоні) та приготовлені тепловим методом недоферментовані чорні чаї). Всі ці чаї мають різний ступінь ферментації: меншою мірою окислено жовтий чай, більше червоний (улуни), переважно чаї, приготовані тепловим методом.
- Ферментовані (окислення в межах 35-45% загального вмісту дубильних речовин). До них відносяться чорні чаї, що пройшли повну ферментацію.
У кожного з них свої властивості. Той самий улун ідеальний при схудненні. Щоправда, для видимого ефекту рекомендується вживати щонайменше 8 р улуна щодня. У цьому випадку помітно покращується метаболізм, що й сприяє поступовому зниженню ваги. Також при вживанні улуна знижується рівень стресу, відзначається релаксуючий ефект, людина відчуває легке емоційне піднесення.
Користь та переваги чаю
Вгамує спрагу в літню спеку і подарує тепло зимовим вечором: користь чайного напою давно доведена і незаперечна:
- Багатий на кофеїн і фолієву кислоту, надає сильний тонізуючий ефект, відновлює сили, піднімає настрій, заряджає бадьорістю.
- Чинить сприятливий вплив на нервову систему, прискорюючи передачу імпульсів, підвищує працездатність і мозкову активність.
- Зміцнює імунну систему, сприяє виведенню з організму шкідливих речовин, шлаків. Нормалізує травний тракт, прискорює метаболізм.
- Зміст великої кількості вітамінів А, С, РР, К, Е, групи та антиоксидантів дозволяє уповільнити процеси старіння.
- Чай нормалізує роботу серцево-судинної системи, зміцнює стінки кровоносних судин, робить їх еластичними.
- Міцний відвар має протимікробну, знеболювальну та протизапальну дію.
Смачний терпкий чайний відвар не лише подарує насолоду від вживання, та й допоможе оздоровити організм.