Перший український фільм з елементами AR (доповненої реальності) режисера Дмитра Чорного був знятий під час експедиції у щойно звільнене від російських окупантів місто Ізюм Харківської області, яка відбулася в жовтні 2022 року.

Тоді музейники, очолювані директором Національного Музею історії України у Другій світовій війні Юрієм Савчуком, назбирали артефактів на 2 великі автівки-фури, які надала компанія «Нова Пошта». Окрім поїздки в Ізюм, відбулись й експедиції містами київської області та звільненим Херсоном. Небезпека та ризики полягали у тому, що команда музею заходила на щойно звільнену від окупаційних військ територію одразу після саперів, коли багато місць були ще заміновані.

Попри це, команда відчайдушних продовжувала свою роботу, щоб якомога більше експонатів потрапило до експозиції музею

Прес-показ в кінотеатрі «Жовтень»

Історія звільненого Ізюма розповідається через сумні й водночас поетичні картини змученого й зруйнованого міста, котре намагалися «звільнити» російськи окупанти, а по-справжньому звільнили українські війська. І через історії його мешканців – пожежників-рятувальників, відновлювальних будівельних бригад тощо. Героями фільму стали також Сергій і Людмила, подружжя мешканців з Ізюму. Вони пережили окупацію, живуть без світла в оточені замінованих городів і бджолиних вуликів, але зберігають віру, надію і любов. «Щоденник окупації», який вони вели, став для музейників першим докладним письмовим свідченням того періоду, що є дуже важливим для роботи істориків, особливо в майбутній перспективі вивчення цієї війни.

Команда творців фільму

 «Ізюм.Звільнений» є учасником більш ніж 10 міжнародних кінофестивалів

Бійці Третьої Окремої Штурмової Бригади ЗСУ (3 ОШБр)

Закриті покази фільму вже відбулися в Норвегії, Фінляндії, Швеції, Канаді. Кілька тижнів тому він отримав спеціальну відзнаку журі кінофестиваля Heritage in Motion. 

Прес-показ фільму в Україні відбувся 11 жовтня у кінотеатрі «Жовтень». Його відвідали кінорежисер Дмитро Чорний, продюсерка Олена Котовська, директор Національного Музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук, саундпродюсерка фільму й виконавиця музичного треку «Кулями» співачка Камалія, креативний продюсер Костянтин Рильов. А також бійці Третьої Окремої Штурмової Бригади ЗСУ (3 ОШБр) – 50% прибутку від прокату фільму будуть спрямовані на підтримку цього бойового підрозділу.

Тизер фільму тут: https://www.youtube.com/watch?v=mJFqK9V1Oy4