Турбота про власний організм та розуміння того, як він працює – це інвестиція в майбутнє кожної людини та нації загалом. Саме тому чотири дівчини з біологічної спільноти PROФАЗА, Владислава Мешко, Дарина Цебро, Вікторія Васильченко, Антоніна Шкроб’як, вирішили долати необізнаність молоді у сферах, що стосуються власної фізіології та здоров’я і створили проєкт PROHEALTH.

Біологічна спільнота виникла у жовтні 2022 року як частина молодіжної громадської організації «UkrTeenScience», аби згуртувати тих, хто захоплюється науками про життя. Але за півтора роки існування серед втілених проєктів були не лише заходи для майбутніх науковців, а й активності для молоді з різним рівнем знань. Проєкт PROHEALTH виник, коли дівчата з спільноти вирішили взяти участь у інноваційній програмі для молоді, яка допомагає перетворити ідею в проєкт – UPSHIFT.

Національна хвиля, до якої було відібрано дівчат, має назву STEM, а тому підтримує науку, техніку, інженерію та метаматику. Кожна з дівчат бачить свій подальший розвиток у науці: Вікторія – у фармації, Антоніна – у медицині, Дарина – у біології, Владислава завершує навчання на біологічному факультеті. «Коли ми вивчали проблеми, котрі має сучасна молодь, то з’ясували, що понад 60% опитаних зіштовхувались з міфами медико-біологічного профілю, а тому вирішили, що дуже важливо руйнувати стереотипи, пов’язані зі здоров’ям», – зазначає проєктна менеджерка біологічної спільноти PROФАЗА Антоніна Шкроб’як.

У ході проєкту PROHEALTH заплановані: одноденний масштабний форум, 2 тижневий онлайн-челендж та випуск двох подкастів

Засновниці проєкту PROHEALTH

22 червня у м. Києві відбувся форум PROHEALTH, який згуртував понад 100 учасників! Молодь змогла послухати інформацію про стрес, сон, спорт, дерматологію та догляд за собою, харчування, статеву освіту та безпеку. Серед спікерів – найвідоміші науковці та лікарі Україні:

  • професор, доктор медичних наук, завідувач відділу Інституту фізіології ім. О.О. Богомольця НАН України, завідувач відділу розвитку та інновацій медичної лабораторії CSD LAB Віктор Досенко;
  • кандидатка біологічних наук, популяризаторка науки, хронобіологиня Ольга Маслова;
  • лікар-ендокринолог, дієтолог Анастасія Соколова;
  • ортопед-травматолог, асистент кафедри анатомії та патологічної фізіології ННЦ «ІБМ» КНУ імені Т.Г. Шевченка Валентин Сергієнко;
  • лікар дерматолог, дитячий дерматолог, дерматохірург Ільчук Наталія;
  • лікар-інтерн, акушер-гінеколог, дослідниця, резидентка БФ Олени Пінчук Ярина Веретельник;
  • засновник простору сексуальних знань Тарас Крупа.

Професор Віктор Досенко, який досліджує стрес та постравматичний стресовий розлад, закликав не ігнорувати погіршення психічного стану та звертатись до лікаря, а також розповів про методику самодіагностики ПТСР. Це лише 5 запитань, але вони можуть допомогти кожному з нас виявити, що з нами щось не так. Кожен з нас по-різному реагує на стресову подію, а тому дуже важливо вчасно знайти проблему.

Ортопед-травматолог Валентин Сергієнко закцентував увагу на тому, що спорт не лише може бути ефективним інструментом для вдосконалення тіла, а ще й стати причиною травмувань, якщо фізичне навантаження буде неадекватним.

Дерматологиня Наталія Ільчук розповіла про важливість сонцезахисних засобів та інших методів захисту шкіри від сонячної радіації, адже це не лише запобігає ранньому фотостарінню шкіри, а ще й зменшує ризик розвитку онкологічних захворювань.

Ярина Веретельник, лікар-інтерн акушер-гінеколог, розвінчала міфи, які стосуються статевого здоров’я, а також поділилась порадами щодо того, як обрати хорошого гінеколога. «Найважливіше, аби вам було комфортно і ви не відчували
психологічного тиску під час прийому. Осуд чи недоречні коментарі щодо
пацієнтки є неприпустими», – запевняє Ярина.

Популяризаторка науки Ольга Маслова розповіла про те, скільки спати, як підготуватись до сну й запропонувала учасникам пройти опитувальник, аби з’ясувати чи мають вони проблеми з нічним відпочинком.

Ендокринологиня Анастасія Соколова зруйнувала поширений стереотип про харчування: «Сніданок з’їж сам, обід розділи з другом, вечерю віддай ворогу». «Цей принцип не працює, – каже лікарка. – Раджу не ділити свою тарілку з другом чи ворогом, а мати збалансовані та різноманітні прийоми їжі в компанії близьких людей. У вас своя тарілка, а у друга – своя. Це лише покращить ваш психо-емоційний стан».

Тарас Крупа, засновник LOVESPACE, закликав користуватись не лише презервативами, а й не забувати про лубрикант, адже без змащення є вища ймовірність, що засіб контрацепції порветься, а це в свою чергу підвищує ризик мати захворювання, що передається статевим шляхом чи небажану вагітність.

«Це не був формат нудних та довгих лекцій. Нам було важливо, щоб кожен
почував себе комфортно та почув відповіді на свої запитання, встиг
познайомитись з класними фахівцями, тому кожен виступ тривав не більше 20
хвилин. А далі на учасників чекали тренінги з фахівцями. Наприклад, під час
тренінгу з харчування учасники змогли виміряти рівень глюкози в крові експресметодом, визначити обвід своєї талії, з’ясувати, яким чином харчуватись. Під час такої ж активності з дерматології проводили дерматоскопію, а на локації, що
організували представники LOVESPACE, з’ясували в чому відмінність різних
видів лубрикантів та ознайомились з іншими девейсами, що можуть покращити
якість статевого життя. І таких тренінгів було 7», – зазначає керівниця
біологічної спільноти PROФАЗА Владислава Мешко.

Окрім того під час заходу учасники стали слухачами панельної дискусії: вчені та лікарі відповідали на ті запитання, які ставили учасники у формі напередодні заходу. В дарунок кожен отримав планер для формування корисних звичок, аби й після форуму мати можливість покращувати своє здоров’я.

Завершився форум словами керівниці біологічної спільноти PROФАЗА Владислави Мешко: «Ми сподіваємось, що змогли сьогодні побудувати міст розуміння між креативною та талановитою молоддю та українськими прогресивними вченими та лікарями. Завжди обирайте своє здоров’я, ніколи не займайтесь самолікуванням та користуйтесь лише перевіреними джерелами інформації, коли мова йде про здоров’я».

Також попереду учасників проєкту чекає 2 тижневий онлайн-челендж здорової людини з цікавими завданнями. «Здоров’я – це не спосіб, а стиль життя. Власне, тому і варто щодня піклуватись про себе, хоч як пафосно це звучить. Лише послухати лекції – це одна справа, а відчути справжні зміни на собі – зовсім інша. Для нас було важливо зробити щось корисне і для тих, хто не зможе долучитись до форуму вживу, а тому і виникла ідея онлайн-челенджу, адже це дозволить долучитись людям з різних куточків України. Хоча надихає, коли заради нашого заходу дехто приїжджає з іншого міста! Бути в колі свідомої молодої ґенерації – що може краще змотивувати працювати?», – додає проєктна менеджерка біологічної спільноти PROФАЗА Цебро Дарина.

І це ще не все. Упродовж наступних кількох тижнів всі охочі матимуть змогу переглянути кілька коротких подкастів про здоров’я від фахівців

Вікторія Васильченко, проєктна менеджерка біологічної спільноти PROФАЗА, зазначає, що такий формат обрали не випадково: «Це зручно, коли ти можеш по дорозі у кафе, на роботу чи навчання дзнатись щось корисне. Молоді до вподоби такий спосіб отримання інформації, адже не всі мають змогу дивитись довгі лекції, увага втрачається дуже швидко, коли йде мова про щось довге та монотонне. До речі, для подкастів ми обрали дві найпопулярніші серед нашої аудиторії, за результатами опитування, теми – косметологію та спорт».

Дівчата планують не зупинятись на досягнутому, а й надалі допомагати молоді підтримувати здоров’я: знайомити їх з науковцями та лікарями та створювати амбітні проєкти, організовувати активності, аби зберігати здоров’я української нації.

Проєкт PROHEALTH створений в межах програми UPSHIFT, національну хвилю якого реалізує ГО “СКЦ Задзеркалля”, за підтримки ЮНІСЕФ та Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини через німецький державний банк розвитку KfW.