Нова традиція: військовослужбовиці та громадські діячки разом пекли «Пиріг Незалежності»
Це ініціатива благодійного проєкту «Гастросенси» задля відтворення українських гастрономічних традицій
Це ініціатива благодійного проєкту «Гастросенси» задля відтворення українських гастрономічних традицій
Проєкту «Пиріг Незалежності» вже рік – вперше пироги до головного свята країни спекли у 2024 році. Його ініціатори – громадські діячі, медійники, кухарі обєдналися, щоб День Незалежності нарешті отримав свою кулінарну традицію, свій смак, гастрономічний символ. Торік ідею підтримали понад 40 громад, МЗС та дипломатичні представництва закордоном, бізнес, громадські організації, ЗМІ, асоціації виробників та рестораторів, шефкухарі, аналітичні й дослідницькі центри, школи й університети.
Як розповідає одна з ініціаторок проєкту, засновниця гастроклубу «Дівчата», благодійного проєкту «Гастросенси», фінансистка Лариса Латипова, ідея зробити впізнавану гастростраву до Дня Незалежності зріла давно, але саме під час повномасштабного вторгнення разом з Оленою Брайченко (дослідницею гастрономічної культури, засновницею їzhakultura) вони задумали втілити цю ідею в життя. «Саме у важкі часи й потрібно формувати проєкти майбутнього. Засівати поле зернами, які будуть збирати наші діти і онуки», – вважає пані Лариса. Так, у 2024 році уперше в Україні пекли пироги Незалежності.
Чому пиріг? «У нас немає світського свята, яке б уособлювало гастрономічну традицію. Зазвичай це релігійні свята. І на мою думку, саме до Дня Незалежності дуже пасує пиріг: бо це вже новий урожай зерна, це стиглі фрукти й овочі. Пиріг – це та свято урожаю і свято праці».
Причому пиріг може бути будь з чим. «Мета проєкту не нав’язати якийсь один рецепт, а відновити те, що й так є в нашій гастрономічній культурі – розповісти про свій край, родину, спільноту мовою їжі», – зазначає пані Лариса. Учасники проєкту пекли пироги зі сливами, з вишнями, з горіхами, з грушами, з маком, з яблуками. Цьогоріч у гастроклубі готували навіть… «пиріг ТРО»!
До 34 річниці Незалежності пекти пиріг зібралися 12 жінок – військові, дружини, мами військових, громадські діячки
Це був не просто тематичний гастровечір, а справжній жіночий терапевтичний клуб. Ларисі Латиповій вдалося зібрати надзвичайних жінок. Серед них – військовослужбовиця 412 полку Nemesis Ольга Семиразуменко, засновниця TROfamily та ГО “ЖІНКИ РОДУ” Марина Богуш, психологиня і дружина військового Світлана Ройз, Ксенія Возніцина, яка очолює центр реабілітації військових «Лісова Поляна», старша лейтенантка 1 ЦІКП Сухопутних військ, професорка Віта Титаренко.
У Києві у студії Miele під чуйним керівництвом шеф-кухаря і військовослужбовця Олександра Чуприни дівчата «чаклували» над рецептами – спекли аж три пироги: з пісочного тіста з персиками, зі шпинатом та рибою, а також пиріг з тіста філо та сиру – той самий «пиріг ТРО», який легко зробити нашвидкуруч, що дуже важливо для військових.
Розмаїття рецептів – одна з особливостей «Пирога Незалежності». Але водночас, додає Лариса Латипова, важлива й та атмосфера, єдність, взаємна підтримка – гастросенси, які дає всім учасникам процес приготування. Недарма саме так – “Гастросенси” – називається весь проєкт, від якого з’явилися і гастроклуб «Дівчата», і «Пиріг Незалежності».
До речі, всі перелічені проєкти відкриті, до них можна долучатися і приватно, і як бізнес. «Кожен зі своїм пирогом! Бо пиріг – це про спільне готування та споживання. Про спільне між родиною, друзями, колегами», – каже Лариса Латипова.
Незабаром відбудеться ще одна знакова подія – у вересні на PRO Tisto Forum оголосять переможців національного конкурсу пирога «Мій Пиріг Незалежності». Онлайн-медіа «Українки» обов’язково розповість про цей захід – бо «наші традиції, це наші смаки!»
Фото «ТРО Медіа», «Гастрсоенси»