Загалом в Україні каньйонів – майже два десятки, більші, менші, природні і створені «індустріалізацією», загублені поміж маленькими селами і розташовані поруч великих міст. З них сім – «маст ту сі», як модно сказати, обов’язкові до відвідання кожною українкою та її веселою родиною. Ці каньйони мають і цікаву історію, і неймовірні краєвиди – те, що треба для класних вихідних «не на дивані». Тримайте маршрути вихідного дня – вистачить до кінця літа:)

ДНІСТРОВСЬКИЙ КАНЬЙОН

Тернопільська, Хмельницька, Івано-Франківська та Чернівецька області

українські каньйони

Найбільший в Україні і, напевно, наймальовничіший. Він пролягає вздовж річки Дністер, починається в районі села Нижнів Івано-Франківської області і закінчується поблизу села Трубчин Тернопільської області.

Чого тут тільки нема: і 200-літні дуби, і найбільші в світі відслонення силурійських порід, і залишки перших хребетних тварин, джерела та водоспади (зокрема, відомий Джуринський), унікальний «субтропічний» мікроклімат – фактично, повноцінна історія формування природи. «Стіни» каньйону мають до 120 метрів, а на його схилах чимало історичних пам’яток: руїни середньовічних Чорвоноградського, Жванецького та Раковецького замків, костелу Вознесіння Діви Марії. Також на берегах Дністра багато печер, в яких колись розташовувалися монастирі, а ще раніше – язичницькі жертовники. У печері Вертебу знайдено стоянку людей трипільської культури.

На вершині каньйону знаходиться знаменитий Заліщицький півострів, який входить до регіонального ландшафтного парку «Дністровський каньйон». Зверху відкривається просто фантастична панорама на Дністер.

БУЦЬКИЙ КАНЬЙОН

Черкаська область, Маньківський район, річка Гірський Тікич, село Буки

українські каньйони Буцький

Цей оригінальний скелястий берег з виступами сірого граніту заввишки близько 30 метрів називають «маленькою Швейцарією». Він утворений у протерозойських гранітах, вік яких налічує два мільярди років. Каньйон має довжину майже 2,5 км і починається за 800 метрів нижче від греблі колишньої Буцької ГЕС. Неподалік від неї розташований водоспад Вир, а також залишки споруди з величезних брил граніту, який порівнюють із Стоунхенджем.

У 1975 році каньйону присвоїли статус державної комплексної пам’ятки природи місцевого значення. Також тут розташована рекреаційна зона, каньйон підходить для скелелазіння, сплавів на байдарках і має зручні майданчики для пікніків.

КОРОСТИШІВСЬКИЙ КАНЬЙОН

Житомирська область, місто Коростишів

українські каньйони Коростишівський

Скелясті гранітні береги цього штучно утвореного каньйону, який офіційно називають «Гранітний кар’єр», сягають у висоту до 18 метрів. Колись тут зосереджувалося потужне виробництво і видобуток каменю, з якого будували мавзолей Леніна в Москві, сходинки і майданчик перед Верховною Радою, двір Маріїнського палацу. Потім гранітні кар’єри стояли закинуті, аж доки їх спеціально затопили водою з підземних джерел і перетворили на мальовничі куточки «рукотворної природи». Один з найпопулярніших – кар’єр під назвою «Перше озеро», утворене з джерел річки Тетерів. Його облюбували як місцеві мешканці, так і гості столиці – адже звідси до Києва відстань лише 100 км.

Читайте також: Куди поїхати на вихідні: Полтава не Котляревського – виявляється, це містичне, масонське, театральне і губернське місто

ТЕТЕРІВСЬКИЙ КАНЬЙОН

Житомирська область, село Дениші

українські каньйони Тетерівський

Цей пятикілометровий каньйон – сусід Коростишівського і входить до п’ятірки найкрасивіших природних каньйонів України. Він утворений у гранітних скелях річкою Тетерів. Порівняно вузький – лише 20-100 метрів і схожий на норвезький фіорд, з ущелинами, порогами, водоспадами, лісистими схилами, де збереглися величезні трьохсот- і навіть п’ятсотлітні дуби. Тут настільки мальовничо, що басейн річки увійшов до до природно-заповідного фонду України. Каньйон обожнюють скелелази і приїжджають сюди з усієї Україним.

СМОТРИЦЬКИЙ КАНЬЙОН

Хмельницька область, місто Кам’янець-Подільський

українські каньйони Смотрицький

Дев’ять кілометрів величезної вапнякової стіни-ущелини! Висота – до 50 метрів, наче вибудувана природою фортеця, що «захищає» місто. Сотні мільйонів років тому тут було Силурiйське море, а рештки його «мешканців» досі знаходять у породі: понад 111 різновидiв, від коралів до «морських лiлiй».

В долині каньйону – водоспади, містки, кам’яні стіни для тренувань верхолазів. Усе це в оточенні 360 видів рослин, частина яких занесена до Червоної книги: півники угорські, сон, анемони, горицвіт. Єдиний мінус – ці 80 гектарів унікальної природи заслуговують на ретельний догляд, але замість цього часто схожі на сміттєзвалище. Тому каньйоном краще милуватися з високого правого берега Кам’янець-Подільського.

Читайте також: Куди поїхати на вихідні: 8 українських озер – від Волинської до Рівненської областей, від найглибшого до найвищого

АКТІВСЬКИЙ КАНЬЙОН

Миколаївська область, Вознесенський район, село Актове

українські каньйони Актівський

Це містично-історичне місце «стоїть» у долині річки Мертвовід і є унікальною екосистемою: ліс-вода-скелі. Як його тільки не називають! «Гранд-Каньйон в мініатюрі» за неймовірну схожість на знамениті каньйони північної Америки. «Долина Диявола» за те, що в прадавні часи тут ховали більшість скіфських царів, проводили ритуали древні племена, а річку Мертвовід сам Геродот описав і назвав Ексампей або «мертва вода».

Ще Актівський каньйон називають «маленьким Кримом», бо гранітно-базальтові гори за структурою і віком нагадують кримські. Сягають, до речі, 40-50 метрів у висоту. На світанку вони забарвлюються в дивовижний рожевий колір.

АРБУЗИНСЬКИЙ КАНЬЙОН

Миколаївська область, територія національного парку «Гранітно-степове Побужжя», біля села Трикрати

українські каньйони Арбузинський

Сусід Актівського каньйону дещо менший за розмірами, за що його назвали Малим каньйоном. Але саме в ньому розташована найвища в місцевості скеля «Пуп Землі», з якої видно і Арбузинський та Актівський каньйони.

Арбузинський згори схожий на лабіринт з гранітних округлих гігантських брил. Вони утворилися після виверження вулкану понад чотири мільярди років тому. А сам каньйон назвали на честь річки Арбузинки, яка протікає ущелиною. Походить зовсім не від російського слова «арбуз», а від «гар бузини» випаленої на сонці бузини, що росте вздовж берега.

До речі, брила з Арбузинського каньйону представляє скельну породу всієї Європи у віденській колекції каменів усіх континентів світу.

А якщо ви надумаєте все-таки провести вихідні десь за кордоном, то майте на увазі обмеження для перевезення вантажу в лоукостах: зібрали всі в одній статті – Валіза для лоукостів: вимоги і правила.

Фото: Віталій Мілевич (ВВC Україна), norely.livejournal.com, bioweb.lnu.edu.ua, Viktor Odomich.