на правах реклами

Кожна україночка, яка хотіла купити кухонний текстиль – елегантну скатертину для святкового обіднього столу чи чаювань на дачі або підтарільні серветки для сімейних сніданків, – знає, як непросто їх знайти в засиллі строкатих «вафельних» рушників, «мережив» з клейонки і скляної «китайщини». Так було і з нами, і з дніпровчанкою Юлею Червонящою: «Я передивилася, напевно, пів інстаграму, безліч онлайн-крамниць і нічого підходящого для себе не побачила. Або поліхлорвініл, або ціни – космос, або все разом та ще й у квіточки», – згадує Юлія.

Її історія – черговий доказ того, що хороша ідея і якісний продукт завжди починається з власних потреб. Саме бажання прикрасити свій стіл елегантним кухонним текстилем підштовхнуло Юлю такий текстиль почати шити і створити бренд ? TABLE!, який не просто пропонує скатертини, серветки, ранери, а щиро просуває забуті традиції сімейних обідів, гостин і домашнього затишку.

Засновниця ? TABLE! Юлія Червоняща
УКРАЇНСЬКИЙ КУХОННИЙ ТЕКСТИЛЬ

Або як з’являються хороші ідеї
У Юлі дві серйозні вищі освіти (промислове та цивільне будівництво і економіка підприємства), студії у Франції за програмою ПДАБА та французького уряду, майже 15 років у сфері логістики – вона не пов’язувала себе з виробництвом серветок чи скатертин, просто завжди такі речі любила і користувалася вдома. І от три роки тому зібралася купити кухонний текстиль – оновити свої «запаси» і серйозно задумалася: «Ми живемо в такій прекрасній країні, у нас така смачна кухня, а ми зовсім розгубили естетику її споживання. Мріємо снідати-обідати-вечеряти за гарно сервірованим столом, з гарного посуду, відпочивати на природі з кошиками для пікніку, а живемо зовсім інакше. Відкладаємо все на потім, їмо похапцем – яка тут скатертина чи серветки! Але це теж частина культури. Люди ж не сплять без постільної білизни, то чому звикли їсти без скатертини?». Це зовсім не риторичне питання Юлія поставила тоді не лише собі…

Вона розпитала знайомих, подруг, рідних, як вони ведуть побут, чим користуються, чого не вистачає. Серед перелічених «дефіцитів» був і якісний, універсальний текстиль для кухонного столу – без вищезгаданих строкатих орнаментів, не з паперових «тканин» кольору «вирви око». Такого майже не пропонують в Україні, а якщо й пропонують, то здебільшого закордонні марки за неабияку ціну. І Юлія, подумала: чому б самій не створювати серветки, скатертини та інший кухонний текстиль – такий, який би й сама купила із задоволенням: елегантний, не крикливий і обов’язково натуральний. «Естетика – це не дорого-багато, естетика – це коли річ має сенс і поєднує в собі красу і практичність», – переконана вона.

Естетика – це не дорого-багато, естетика – це коли річ має сенс і поєднує в собі красу і практичність

МАЛЕНЬКА ВЕЛИКА КОЛЕКЦІЯ

Або як виробляють кухонний текстиль
Хтозна скільки б ідея Юлії створювати кухонний текстиль для дому залишалася лише ідеєю: то часу не було, то натхнення, а головне – було дуже страшно братися за зовсім нову справу. Аж поки не прийшов COVID-19… «Для мене вся ситуація, зміни, пов’язані з епідемією, стали «пігулкою хоробрості». Як уявила, що наближається «непонятношо», всі страхи зникли, – зізнається Юлія. – Навпаки, посилилося відчуття важливості дому, затишку, насолоди моментом, коли родина, друзі збираються в тебе за столом. Я гостро відчула, що неможна відкладати життя». І Юлія перестала відкладати запуск власного виробництва текстилю.

Першим, з ким Юлія поділилася наміром, був чоловік Дмитро: «Він підтримує мене у всьому. Сказав: кажи, що і коли буде потрібно, допоможу і фактично став співзасновником». Назву придумала швидко: «Люблю, коли збираються гості в домі і ми з чоловіком запрошуємо їх до столу. Оскільки я франкофіл, то це запрошення французькою – ? TABLE! – й зробила назвою бренду».

Юлю підтримали друзі і, звісно, батьки – мама стала ледь не головною фанаткою доньчиних виробів, а одна з подруг – досвідчена майстриня і, до речі, кураторка книжкового фестивалю BookSpace – взяла на себе процес пошиття.

Почали із замовлення для себе: тестували тканини, види швів, обробку країв, вели переговори зі швейним цехом. Та, врешті решт, зупинилися на ручному виробництві і невеличких колекціях. «Це складно і просто водночас. Складно, бо це нова справа для мене, просто, бо мені вона дуже подобається. Особливо момент, коли забираєш готові вироби, привозиш додому, розгортаєш і розумієш – кожну річ хочеш лишити собі», – щиро радіє Юлія. І має чим: фактично, за два перші місяці карантину вона створила і запустила власний бренд.

Особливий момент, коли забираєш готові вироби, привозиш додому, розгортаєш і розумієш – кожну річ хочеш лишити собі

Купити кухонний текстиль ? TABLE! можна онлайн
СКАТЕРТИНИ, СЕРВЕТКИ, РАНЕРИ

Або що таке кухонний текстиль
Перш ніж відшити першу капсулу, Юлія теж ретельно «допитала» рідних, подруг, знайомих – звичайних господинь про їхні потреби в текстилі для кухонного столу: види, оптимальні розміри, кольори. Це допомогло зосередитися на справді потрібному асортименті.

Першими створили класику – серію BLANC: білі скатертини, ранери (це вузькі доріжки на стіл) і серветки. «Білий колір – це світло, початок чогось нового», – вірить Юлія і з трепетом згадує першого покупця: молоду жінку, яка придбала на фестивалі Made In Ukraine ранер. Найприємніше, що згодом в ? TABLE! звернулася її мама – захотіла і собі такий.

Зараз бренд пропонує вже два види ранерів – згаданий BLANC з щільного льону (у двох розмірах – 118х38 см і 150х38 см) і сірий меланж GRIS з бавовни розміром 145х38 см.

Ще одна фірмова річ ? TABLE! – скатертини – теж представлені у двох кольорах: BLANC (розміри 148х200 см і 148х240 см) і NATUREL з нефарбованого пом’якшеного льону (розмір 138х198 см).

Ну, і звичайно ж серветки. Бренд пропонує два види. Підтарільні, які ще називають «плейсмат»: вони зручні для подачі сніданків, мають універсальний розмір 34х42 см і молочний колір BLANC. А також бренд шиє обідні серветки: вони багатофункціональні – можуть замінити паперові, ранер чи кухонний рушник. В ? TABLE! є бавовняно-лляні у кольорі BLANC (розмір 42х42 м), з 100% льону в кольорі GRAPHITE (розмір 42х42 см) і лляні з додаванням бавовни кольору небіленого льону NATUREL (розмір 47х47 см).

До речі, серветки і ранери – бестселери ? TABLE!: ці невеличкі деталі мають велику силу, не лише практичність – вони створюють затишок, піднімають настрій і навіть покращують манери тих, хто сидить за столом:)

Скатертина чи ранер в такому стилі доречні і для сімейного застілля, і для кави на терасі на улюбленій вулиці

Ціни на кухонний текстиль ? TABLE! стартують від 110 гривень
ВИСОКА ЯКІСТЬ ЗА ОПТИМАЛЬНУ ЦІНУ

Або «паризьке буржуа» по-українськи
«Паризьке буржуа» – так Юля жартома називає стиль столового текстилю ? TABLE!, який поєднує в собі елегантність і простоту, лаконічність і шляхетність, вишуканість без декору, зайвих деталей – лише чисті лінії. Скатертина чи ранер в такому стилі доречні і для сімейного застілля, і для кави на терасі на улюбленій вулиці.

Кольори – теж стримані: зараз – темно-сірий, меланж, білий, капучіно, в майбутньому додаватимуться нові відтінки, але всі будуть теж природніми. І, звісно, залишиться молочний – фірмовий.

Кухонний текстиль для дому ? TABLE! шиється лише з льону і льону з додаванням бавовни. Це не «китайщина з пвх»: навіть попри її водо-, брудо-, жировідштовхувальні властивості вона ніколи не зрівняється на дотик, в користуванні, в естетичному задоволенні з натуральною тканиною.

У порівнянні з таким штучним ширвжитком і закордонним масмаркетом український текстиль – це висока якість за оптимальну ціну. «Так, ми маленькі, проте в нас є можливість думати про кожного покупця: що він відчуватиме, торкаючись скатертини, які емоції викличе пакунок з придбаними серветками, яка усмішка буде на обличчі за гарно вбраним столом», – запевняє Юлія. І все це задоволення коштує цілком прийнятні гроші: серветки, скатертини та інший кухонний текстиль ? TABLE! за ціною практично такі ж, як в масмаркеті. До прикладу: найменше коштують серветки – 110 гривень за штуку, найдорожчою в асортименті є біла скатертина BLANC розміром 148х240 см – 1 650 гривень. «Але! – щиро зазначає Юлія. – Якість тканин, лімітована кількість, любов і натхнення, з якими вони створені, – ось справжня цінність столового текстилю ? TABLE!».

Ці скатертини і комплект серветок BLANC має вже навіть письменниця Ірена Карпа

Кухонний текстиль з льону можна не прасувати
КУХОННИЙ ТЕКСТИЛЬ: ПРАВИЛА ДОГЛЯДУ

Або чому не треба боятися плям
Юля, яка вивчила кухонний текстиль буквально до найменшого шву, радить обирати тільки з натуральних тканин і з добре обробленими краями – це головне, на що потрібно звертати увагу. І не боятися білого кольору! Ми звикли надавати перевагу немарким відтінкам і навіть покупці ? TABLE! частіше купують серветки, скатертини сірого кольору. «Насправді бруд – він на всьому бруд, хоч білий, хоч сірий, – зазначає Юлія. – Вдома в мене тільки білі скатертини, і мої найулюбленіші – з нашої лінії BLANC. Скажу вам, найкращого кольору для окраси столу нема. До речі, нещодавно відправила скатертину і комплект серветок BLANC письменниці Ірені Карпі. Дуже тішуся з того!»

Скатертиною треба користуватися із задоволенням, а не боятися щоразу її забруднити. Жоден хороший натуральний столовий текстиль, якого б кольору він не був, немає захисту від плям. Але вони добре виводяться сучасними засобами при правильному пранні.

Кожному покупцеві ? TABLE! вкладає пам’ятку про догляд. Основні правила:

  • температура прання не більше 40С;
  • без агресивних засобів;
  • прасування на високих температурах.

Хоча Юлія радить не прасувати льон взагалі: скатертини, серветки та інший кухонний текстиль достатньо перед сушінням ретельно розпрямити, тоді вони матимуть фактуру в стилі а-ля «паризьке буржуа»: натуральна елегантність.

Текстиль достатньо перед сушінням ретельно розпрямити, тоді він матиме фактуру в стилі а-ля «паризьке буржуа»

П’ЯТЬ МАЛЕНЬКИХ ДЕТАЛЕЙ

Або як створити затишок без особливих витрат
? TABLE! хоч і спеціалізується лише на столовому текстилі, але сприймає його в комплексі всієї атмосфери дому і на своїй інста-сторінці розповідає, як цю неповторну атмосферу створити.

«Хочу, щоб ? TABLE! став спільнотою тих, у кого є спільна мета – жити в гарнішому світі, в домашньому затишку. Метраж і кількість грошей не мають до цього жодного відношення», – переконана Юлія, яка сама живе у порівняно невеличкій квартирі і має особисті п’ять секретів затишку – перевірених!

1. Порядок. Підтримувати його допоможуть два прості правила: «кожній речі – своє місце» і «де взяла (-в), туди й поверни».

2. Освітлення. Менше користуйтеся стельовими люстрами. М’яке світло бра, настільних ламп, торшерів, гірлянд, свічок створюють більш затишну атмосферу. «Освітлять» оселю також білі стіни, можна просто пофарбувати білою матовою фарбою: в наших похмурих широтах – це просто необхідність!

3. Текстиль. Обов’язково користуйтеся скатертинами, ранерами, серветками з хорошої якісної тканини, ? TABLE! пропонує чудові варіанти. Те саме стосується і текстилю для спальні й вітальні.

4. Посуд і декор. Дістаньте весь ваш посуд, «пограйтеся в пазли», подивіться, що з чим компонується, і саме це лишайте. Решту або роздаруйте, або продайте, або на смітник! І не везіть на дачу – це ж також оселя, і вона повинна бути гарною.
Найкращий декор – це ваші фото в рамках з друзями і родиною. З паспарту вони матимуть ще більш вишуканий вигляд. І не захаращуйте дім: мільйон магнітиків з Єгипту чи тисяча чашок з Трускавця – це не декор!

5. Квіти. Французи купують їх для оселі просто так – це така ж побутова необхідність, як купити свіжого хліба. Поставте живі квіти або сухоцвіти у вазу і побачите, як заграє кімната.

Обов’язково користуйтеся скатертинами, ранерами, серветками з хорошої якісної тканини

МАГІЯ БІЛИХ СКАТЕРТИН

Або що вони здатні змінити
Для Юлії затишок – це не пусті слова. Так, вона, як і більшість з нас, «совєцька» дитина, яка росла в часи, коли скатертиною і сервізом користувалися лише на свята. Але в родині Юлі було інакше: мама завжди подавала їжу красиво – салати в салатниках, а не в мисці, закуски на гарних тарілочках, і обов’язково ніж та виделка; у бабусі – завжди обідній стіл накритий білою, накрохмаленою, відпрасованою скатертиною, і так досі.

Цього ж дотримується Юля і в своєму домі: «Я обожнюю сніданки на кухні, особливо у вихідні, коли я маю час спекти круасани, а чоловік – приготувати нам шакшуку, заварити ароматної кави. Дуже часто ми накриваємо журнальний стіл у вітальній зоні і зі свічками та смачним вином, сидячи просто на підлозі, неквапливо розмовляємо або дивимось кіно».

Дім – це місце сили, натхнення, відпочинку, в якому кожна річ має приносити естетичну насолоду: такий підхід сповідує Юлія і, відповідно, вкладає його у філософію ? TABLE! «Я завжди кажу, що естетика – це такий стрижень, який допомагає тримати спину рівно і не прогинатися під тяготами буття. Хоч як би важко не було, треба пам’ятати, хто ми є. Пам’ятати про той великий шлях, який подолало людство за часи еволюції. Нам вже давно час еволюціонувати ментально, не на показ, а передусім для себе – зголодніти до естетики, культури, толерантності», – переконана Юлія і щиро дивується, коли люди не прагнуть до краси навколо себе. «Але ми це виправимо!», – напівжартома каже вона і додає: «Повірте, на білій скатертині ніхто не захоче їсти похапцем і з пластикового контейнеру».

Віримо, що україночки не хочуть так їсти теж:) і люблять, як ми, елегантне сервірування, білосніжні скатерті, квіти на столі і приємні неквапливі сімейні обіди. До речі, кухонний текстиль – ще й хороший подарунок. Не бачили ще жодної жінки, яка б відмовилася від лляних серветок чи ранера. Вибрати і купити кухонний текстиль можна онлайн просто через інстаграм-сторінку ? TABLE!

Фото надані брендом ? TABLE!