спецпроєкт
ВОНА. ВІЙНА

НІНА
ГАЄВСЬКА

Історія героїні радіоподкасту «Вона. Війна», яка стала першою в Україні тренеркою із методу самозахисту Wen-Do, створеного жінками для жінок, і мріє створити в Києві центр феміністичного самозахисту

Киянка Ніна Гаєвська багато років тому дізналась про метод самозахисту, який створили жінки для жінок. Американська методика Wen-Do передбачає не фізичну силу та витривалість, вона для того, щоб дбати про себе і мати можливість себе захистити. Ніна говорить, що це інструменти, доступні як дівчаткам, так і дорослим жінкам. Про цю методику тренерка розповіла у подкасті «Вона. Війна» на Радіо «Накипіло».  

Пані Ніна багато років міряла про можливість навчитися цій методиці та передавати іншим жінкам цей досвід. В 2021 році пройшла відбір на школу тренерок з методики Wen-Do, яка вперше за багато років відбувалась в Кракові (Польща). В січні 2023 року закінчила річну програму на тренерку із самозахисту та асертивності для жінок та дівчат за методикою Wen-Do.

Ніна стала першою україномовною жінкою, яка опанувала цю методику, привезла її в Україну та почала популяризувати. В фейсбуці жінка веде групу Wen-Do в Україні, в якій публікує все, що може бути корисним у цьому напрямку.

Ніна Гаєвська пригадує, що в минулому мала негативний досвід відвідування тренінгів самозахисту для жінок, де вона стикалася з речами, які відбивали бажання навчатися далі. На таких тренінгах вчили, що і як робити, а потім говорили: «Але ж ви розумієте, ви — жінка. Тому ви себе захистити не зможете, але будете знати, що можна зробити».

За методикою Wen-Do кожна жінка може себе захистити, незалежно від того, в якому вона перебуває фізичному стані. Тут важливо собі довіряти

Свої перші заняття тренерка почала проводити раніше, ніж завершила навчання — в травні 2022 року. Це якраз був час звільнення Бучі, Ірпеня. Групи набиралися за декілька годин. Нині також чимало охочих навчатися.

«Я відразу попереджаю жінок, які зголошуються на тренінг, що методика Wen-Do не підходить для свіжих травм. Треба трохи зачекати. Wen-Do може бути помічною після роботи з психологом. А на свіжу травму це може бути стресово і не дуже комфортно. Тому я попередньо обговорюю з жінками, чи їм буде комфортна така робота», — розповідає про свою роботу тренерка з унікальної методики і додає, що у навчанні важливий індивідуальний підхід до кожної учасниці. Тому важко назвати точну кількість годин занять, які б дозволили опанувати методику.

«Тренінг Wen-Do не є панацеєю, але він може відкрити для жінки якісь моменти, на які їй варто звернути увагу, допрацювати», — резюмує тренерка

Ніна Гаєвська мріє, що у майбутньому ця методика може стати частиною шкільної програми. А ще впевнена, що колись відкриє в Києві центр феміністичного самозахисту, щоб ця методика була більш доступною для жінок різного достатку.  «Планую, щоб цей центр працював безкоштовно для тих, хто не має можливості заплатити і платно, хто хоче відвідати тренінг, але не є вразливою категорією і має змогу оплатити навчання. Ще не можу точно сказати, коли він відкриється, але я вірю, що мені це вдасться», — говорить пані Ніна.

Повну версію розмови з тренеркою про не лише про методи самозахисту, а й про те, як за допомогою сили голосу й упевненості подбати про власну безпекуможна послухати на радіо “Накипіло” за посиланням.